preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 

ADHD
"Zašto se moje dijete ne koncentrira u školi? Zašto ne sluša ? Zašto se stalno vrpolji, zapitkuje, nije mirno za stolom? Nestrpljivo je, upada u riječ, lako se razljuti. Djeca u susjedstvu se ne žele s njim igrati, drugi roditelji se žale na njega jer smeta djeci u razredu.." To su neka od pitanja koja roditelji postavljaju u potrazi za rješenjem problema koji muči njih i njihovo dijete. Bilo da su u postupku dijagnosticiranja bilo da već znaju o čemu se radi, problem je i dalje prisutan. Sama dijagnoza ne rješava problem. Dijete je i dalje pretjerano nemirno, i dalje se ne koncentrira i dalje teško upravlja samo sa sobom. Ako ste i vi roditelj koji je suočen sa sličnim ponašanjima i teškoćama svoga djeteta, vjerojatno se suočavate sa poremećajem koji se naziva deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD).

http://www.udrugapuz.hr/adhd.htm#1

 

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj/impulzivnost) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece, a prisutan je i kod odraslih. Zastupljen je kod 3-8% školske djece. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

1. POSTOJI LI ADHD?

   ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) je danas najčešći poremećaj kod školske djece koji ostaje prisutan i u odrasloj dobi. Zarada farmaceutskih tvrtki na lijekovima za ADHD, veliki rast u broju dijagnoza te i dalje dijagnostički postupak koji podliježe subjektivnoj procjeni ga svrstava u najkontroverzniji poremećaj današnjice.
U svojem izlaganju Marko Ferek pokušava odgovoriti na danas sve češće postavljeno pitanje - Da li je ADHD izmišljen? Da li ADHD uopće postoji?
Marko Ferek je diplomirao je 2003. godine na ACMT-u (danas RIT) a godinu dana kasnije osniva udrugu Buđenje (www.budenje.hr) i održava svoje prvo predavanje. U deset godina djelovanja udruge održao je više od 300 predavanja i radionica na stručnim skupovima, u brojnim osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje, vrtićima. Također je držao brojna predavanja diljem svijeta na međunarodnim konferencijama i skupovima - Hong Kong, Malta, Irska, Ljubljana, London, Liverpool, Manchester, Brisel, Toronto, Beograd, Orlando, Budimpešta.. Dugi niz godina radi s osobama s ADHD-om te surađuje u inozemstvu sa brojnim stručnjacima i nacionalnim organizacijama što mu daje široko razumijevanje danas najčešćeg poremećaja. Razne aktivnosti udruge Buđenje pa i Tjedan ADHD-a koji se održava već 7 godinu zaredom privukle su interes brojnih medija što je dovelo da danas udruga Buđenje ima najveću online zajednicu u Hrvatskoj pa i šire. 

https://www.youtube.com/watch?v=nQhzrc0fGVY

2. HTV 1, "ADHD-BORBA S HIPERAKTIVNOŠĆU"

   Učestali pozivi u školu na razgovor s učiteljicom i stručnim timom postali su dio vaše svakodnevice. Stalno Vam govore kako vaše dijete ništa ne pazi na nastavi, da se usred sata diže iz klupe, da se ne može koncentrati? Što se zapravo krije iza toga? Kako i kada reagirati? Hiperaktivnost nije drugi naziv za nemirno dijete. To je razvojni poremećaj kod djece koji utječe na cijelu obitelj. Što sve prolaze obitelji s hiperaktivnim djetetom ispričali su roditelji Jasminka Grbelja, Ivan Cerovec I Ivana Degmečić. Neuropedijatrica Dubravka Kocijan Hercigonja ukazala je gdje najčešće griješimo i kako pomoći djeci koja imaju ADHD. Marko Ferek je nakon dugogodišnje borbe pobjedio ADHD.
Urednica: Irena Košar

https://www.youtube.com/watch?v=qcR7MescUiM

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 

 

Priloženi dokumenti:
R 2021-2022 - Svi odjeli.xlsx

 
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

 

 

 
 

 


 

 

 

 

 
Ispis statistike od 22. 1. 2011.

Ukupno: 825616
Ovaj mjesec: 1483
Danas: 3
 

Trenutno online:

 
 > Defektološki kutak  > Učenici s teškoćama  > ADHD
CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / www.ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju