preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti

Započinje obnova vodotornja, simbola obrane Vukovara

Autor: Željka Geto, 29. 3. 2016.

Tijekom iduće godine vukovarski vodotoranj biti će obnovljen i otvoren za javnost.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare (18. siječnja 2016.) na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penavapredstavio projekt „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“.Projektom, kojega su izradili arhitekti iz „Radionice arhitekture“, predviđeno je da u okolici vodotornja budu izrađeni parkinzi, dječje igralište, a postaviti će se popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg. S dunavske strane vodotornja biti će instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.

Unutar iste protezati će se dugačka, krivudava staza koja simbolizira prepreke koje se susreću na nekom putu. Predviđeno je i postavljanje jednoga ili više ekrana na kojima će se prikazivati snimci razaranja među kojima ima i onih kada granate direktno pogađaju vodotoranj. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom. Glavni arhitekt projekta Goran Rako kaže kako su obavljena i sva statička istraživanja koja su pokazala kako statika građevine nije narušena.

 

– Projekt je osmišljen na način da najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i Hrvatskoj sačuvamo ovakvim kakav je sada ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata. Radi svoje simbolike i značaja smatramo kako je obnova vukovarskog vodotornja od općeg hrvatskog interesa. Stoga pozivam sve u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju i da zajedno ispričamo ponosnu priču iz prošlosti na način da se ne samo osvrćemo unazad nego i da gledamo u budućnost i svjedočimo silnoj potrebi zajedništva, rekao je Penava.

                    

Prema planu radovi bi trebali započeti u ljeto ove godine, a trajali bi godinu dana. Troškovnik iznosi 20 milijuna kuna. Penava ne sumnja da će se prikupiti neophodna sredstva za obnovu, čije pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a ukoliko sredstava ne bude dovoljno iskoristiti će se gradski proračun kao i proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

 

Građani koji se žele uključiti u obnovu vodotornja sredstva mogu donirati na račun:

IBAN HR6525000091501143536
MODEL HR24,
POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,
OPIS: PROJEKT VODOTORANJ
Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Izvor:

http://www.vukovar.hr/vijesti/sve-vijesti/upravni-odjeli/224-uo-za-opce-poslove-i-ured-gradonacelnika/9456-odrzana-konferencija-za-medije-na-temu-projekt-vukovarski-vodotoranj-simbol-hrvatskog-zajednistva

http://www.vecernji.hr/hrvatska/zapocinje-obnova-vodotornja-simbola-obrane-vukovara-1053009
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

 

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / www.ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju