preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti

Pridružite se obnovi vukovarskog vodotornja

Autor: Željka Geto, 30. 3. 2016.

Jeste li znali da i mi imamo svoj kosi toranj? Upravo takav je vukovarski. Od svoje je osi nagnut čak 18 centimetara. Ali to mu nije od rata već od gradnje. Tako se naginjao do 80-ih godina prošloga stoljeća i onda stao.

Ni s udaljenosti od samo 3 kilometra nećete vidjeti grad. Tek kad njega uočite znat ćete da je pred vama Vukovar. Gradio se od 1964. do 1968. godine. Vodotoranj je u zemlju ukopan najmanje 10 metara. Kad je dovršen, visok  50 metara bio je drugi po veličini vodotoranj na svijetu. U donjem dijelu bio je restoran, a iznad toga dva bazena s vodom. Mnogi su Vukovarci obišli vidikovac ne bi li tako vidjeli grad kao na dlanu.

Cijevima promjera 60 cm voda se do vodotornja dopremala iz 5 kilometara udaljenog Borovog Naselja gdje je bila crpna stanica, pa onda slobodnim padom iz vodotornja opskrbljivala grad. Vodotoranj je ubrzo postao simbol grada.

Vodotoranj je služio svojoj svrsi, sve do ljeta 1991. kad je dovod vode u vodotoranj prekinut jer nije bilo potrebe za tolikom potrošnjom. No neprijatelj, čini se, nije to znao pa je u prvom tjednu napada na Vukovar između 25. i 31. kolovoza toranj granatiran. 600 direktnih pogodaka pretrpio je vodotoranj tijekom opsade grada i ostao stajati.

Vodotoranj je kao simbol izdržljivosti bio podstrek i simbol prognanicima i prvim povratnicima. Prkosio je vodotoranj tijekom nezapamćenog napada na grad kao i njegovi branitelji, poput Hrvoja Džalte i Ivice Ivanika, koji su se svakodnevno penjali i postavljali hrvatsku zastavu. Svaki put kad bi zastava bila pogođena oni bi se opet popeli i opet je postavili. I to je cijelo vrijeme rata tako trajalo. 

Ipak došlo je vrijeme da se ovaj simbol opstojnosti hrvatskog duha, prošaran granatama i nagrižen zubom vremena, obnovi. Stoga je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je projekt Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Projektom, kojega su izradili arhitekti iz Radionice arhitekture, predviđeno je da u okolici vodotornja budu izrađeni parkinzi, dječje igralište, a postaviti će se popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg. S dunavske strane vodotornja biti će instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.
 

Unutar iste protezati će se dugačka, krivudava staza koja simbolizira prepreke koje se susreću na nekom putu. Predviđeno je i postavljanje jednoga ili više ekrana na kojima će se prikazivati snimci razaranja među kojima ima i onih kada granate direktno pogađaju vodotoranj. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom. Glavni arhitekt projekta Goran Rako kaže kako su obavljena i sva statička istraživanja koja su pokazala kako statika građevine nije narušena.Projekt je osmišljen na način da najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i Hrvatskoj sačuvamo ovakvim kakav je sada ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata. Radi svoje simbolike i značaja smatramo kako je obnova vukovarskog vodotornja od općeg hrvatskog interesa. Stoga pozivam sve u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju i da zajedno ispričamo ponosnu priču iz prošlosti na način da se ne samo osvrćemo unazad nego i da gledamo u budućnost i svjedočimo silnoj potrebi zajedništva, rekao je gradonačelnik Penava.

Prema planu radovi bi trebali započeti u ljeto ove godine, a trajali bi godinu dana. Troškovnik iznosi 20 milijuna kuna. Pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a ukoliko sredstava ne bude dovoljno iskoristiti će se gradski proračun kao i proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/323650/pridruzite-se-obnovi-vukovarskog-vodotornja
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

 

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / www.ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju