preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

Vijesti

S geslom “zajednička budućnost” za vodotoranj svih 387 učenika

Autor: Željka Geto, 23. 5. 2016.

VUKOVAR – Misao vodilja im je “zajednička budućnost”, sudjeluje svih 387 učenika s nastave i na hrvatskom i na srpskom jeziku, a ideja je doprinos mladih obnovi vukovarskog vodotornja – riječ je o Ekonomskoj školi Vukovar i njezinoj akciji “Kamenčić za vodotoranj”. U manje od mjesec dana učenici su, naime, prikupili više od 6000 kuna.

– Projekt su pokrenuli učenici sa svojim nastavnicima, želeći time dodatno skrenuti pozornost na obnovu simbola Vukovara i tako dati do znanja da je i građanima grada Vukovara iznimno važno da vodotoranj bude sačuvan – kaže ravnatelj škole Ivan Szabo. Pojasnio je pritom kako im je zapravo bilo važno “pokazati da Vukovarci ne čekaju samo pomoć od drugih, nego i da sami sudjeluju u obnovi.”

Zanimljiv detalj u toj lijepoj priči jest i to što Ekonomska škola Vukovar u svom vizualnom identitetu ima logo upravo – sa znakom vodotornja! A ta poveznica je i dobra prilika da aktivno sudjeluju u promociji projekta obnove vodotornja. K tome, dodatno značenje njihovoj ideji daje i to što su ti poduzetni srednjoškolci, uključivanjem učenika s nastave i na hrvatskom i na srpskom jeziku, pokazali spremnost, kako to i sami navode, za zajednički život i jednako tako važnost projekta za sve stanovnike grada Vukovara, a posebno mlade.

Akciju su, sredinom travnja, pokrenuli uz Dan škole. Dali su izraditi prigodne majice s logom akcije, organizirali su sportske turnire srednjih i osnovnih škola, pekli kolače i na štandovima u gradu ih “mijenjali” za priloge za obnovu vukovarskog vodotornja, a pritom su i sami skupljali iznose, koliko tko može, od nastavnika i učenika.

– Projekt smo predstavili Gradu Vukovaru, gdje je prihvaćen i dobio službenu dozvolu, ali i potporu za provedbu. Naš je cilj bio tim projektom pridonijeti razvoju lokalne zajednice obnovom kulturno-povijesnog spomenika u smislu razvoja turizma, ali i kod učenika razviti svijest o pripadnosti regiji, kulturi i narodu – istaknuo je ravnatelj Szabo. Dodao je da, uz taj glavni, postoji i dodatni cilj projekta “Kamenčić za vodotoranj” u smislu da se kod učenika, jer riječ je o ekonomskom usmjerenju, potiče razvoj poduzetničkog promišljanja. Također, cilj je i, kako to kaže ravnatelj, poboljšati međusobnu suradnju učenika, razvijati osjećaje pripadnosti, probuditi svijest o kreiranju vlastite budućnosti, njegovati ljubav prema kulturno-povijesnoj baštini, sportom stjecati samopouzdanje, poticati zajedničko stvaranje, ustrajnost, razvijati osjećaje prijateljstva.

Sama ideja i razrada projekta krenula je od profesora Tomislava Lešića i Sanje Zrilić, dok je logo projekta izradio profesor Ivan Leš.

Ravnatelj Szabo sumirao je kako su u projektu sudjelovali svi učenici i nastavnici, i to donacijama i organizacijom i provedbom sportskih manifestacija, a bili su to turniri u košarci i nogometu, pri čemu su sve ekipe i iz drugih vukovarskih škola dale svoj novčani doprinos. Akcija “Kamenčić za vodotoranj” završava sredinom svibnja kada će u gradskoj kući čelnicima Vukovara biti uručen ček u ime Ekonomske škole Vukovar.

Sanja BUTIGAN

Izvor: Glas Slavonije http://www.glas-slavonije.hr/301663/4/S-geslom-zajednicka-buducnost-za-vodotoranj-svih-387-ucenika
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

 

 

 

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / www.ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju