preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Vukovar

 > Naslovnica

Dan Ekonomske škole Vukovar

Autor: Željka Geto, 19. 5. 2021.

U ograničavajućim uvjetima u kojima se nalazimo, 12. svibnja 2021. obilježili smo i Dan Ekonomske škole Vukovar. Nastojali smo i ovim obilježavanjem njegovati vrijednosti održivog razvoja za koje se zalažemo u obrazovanju svojih učenika. Često javno ističemo kako se naša škola zalaže za kreativna, ekološka rješenja u proizvodnji, promociji i suradnji s drugim tvrtkama pa smo u istom tonu nastojali obilježiti i Dan škole.

Kako bismo kod učenika osvijestili rastući trend brze mode (engl. fast fashion) i potaknuli recikliranje papira, organizirali smo radionicu izrade odjevnih predmeta od reklamnih letaka i starih časopisa. Isto tako, proveli smo završnu aktivnost eTwinning projekta R-Eco u koji smo se uključili tijekom školske godine. Učenici su za vrijeme nastave na daljinu skupljali plastične čepove, a nakon povratka u učionice čepove su prikupili te ih šalju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Humanitarna akcija provodi se pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, a aktivnosti su usklađene s kurikulumom predmeta Društveno odgovorno poslovanje. Prikupljanjem starog papira, čepova, baterija i boca pomažemo u očuvanju prirode, a otkupom istih pomažemo udrugama u zajednici. Učenici su kroz projekt definirali ciljeve održivog razvoja, pobliže se upoznali s pojmovima reciklaže te komunicirali i surađivali ​​s drugim sudionicima, sveudilj razvijajući kritičko mišljenje i vještine rješavanja problema.

Kao što uvijek naglašavamo, cilj usmjeravanja učenika ka održivom razvoju razvijanje je osjećaja odgovornosti, kreativnog razmišljanja, osjećaj za potrebe drugih, kulturne svijesti te financijske i informatičke pismenosti.

U digitalnim alatima predstavljena je enciklika Rerum novarum na kojoj se temelji Etika poslovanja, a igre Cosmopol, Pictionary (u našoj verziji Draw My Economy) i Alias prilagodili smo tako da predstavljaju temeljne ekonomske pojmove. Održan je i tradicionalni Sajam vježbeničkih tvrtki, no u virtualnom obliku. Budući da se održivi razvoj zasniva na brizi za generacije koje tek dolaze, maturanti su napisali ohrabrujuća pisma osmašima o mladosti, budućnosti i ustrajnosti pri postizanju ciljeva.

Zbog vrlo uske povezanosti okoliša i ekonomije, na satima Geografije učenici su se kroz kviz upoznali sa zavičajnim prirodnim resursima, a na humanističkim predmetima istraživali su uzroke nestajanja domaćih pčela, napravili video u kojem su nam pokazali svoje kućne ljubimce (jer se kroz odnos s kućnim ljubimcima uči empatija i potiče socijalizacija) te su kroz igru boćanja ispoštovali epidemiološku distancu, promovirali sportski duh i obilježili Svjetski dan sporta koji se također obilježava u svibnju.

No kako bi Dan škole bio jednako zabavan koliko i svrhovit, odlučili smo službeno započeti s radom radija Ekonomske škole Vukovar, intervjuirali smo ravnateljicu o njenoj najdražoj hrani i školskim danima, održali smo literarne radionice, imali kratak kviz o volontiranju i školi te se kroz niz fotografija sjetno prisjetili dana bez distance i svih onih koji su u proteklim desetljećima prolazili kroz naše hodnike.

Za kraj dana, odlučili smo na digitalnom plakatu prikazati i mali dio vlastite intimne svakodnevice: što nas to opušta i usrećuje kad nismo u školi. Navedene materijale možete pogledati u nastavku.

                                                                Tea Maksimović, prof

                                                                Sanja Zrilić, mag.oec
Tražilica
 

 

 

Priloženi dokumenti:
R 2021-2022 - Svi odjeli.xlsx

 
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 
Ispis statistike od 22. 1. 2011.

Ukupno: 807059
Ovaj mjesec: 653
Danas: 84
 

Trenutno online:

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ekonomska škola Vukovar / Stjepana Filipovića 6, HR-32010 Vukovar / www.ss-ekonomska-vu.skole.hr / ured@ss-ekonomska-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju